desenele mele cu mouse-ul - o parte din mine, le postez aici fiind complet izolată de peste 38 de ani, probabil le voi șterge

duminică, 19 mai 2013

Trandafirii bunicii

Când eram copil priveam adesea împreună cu bunica mea pozele vechi din albume cu pagini groase de carton negru, ascultând poveşti despre timpuri şi oameni de odinioară. Eram fascinată şi priveam cu multă atenţie, mai ales în serile de toamnă sau iarnă lungi în care ploaia sau ninsoarea măsurau timpul domol şi liniştit.

Mulţi ani au trecut de atunci şi nu mi-au mai rămas toate acele poze pe care le priveam odinioară. Totuşi, dintre cele vechi mai am şi acum fotografia preferată a bunicii, în care ea era tânără fată, într-o rochie de bal la sfârştiul deceniului trei al secolului trecut (bunica era născută în 1911). Îmi povestea că fusese premiată la acel bal pentru originalitatea costumului, rochia fiind cusută de ea însăşi cu trandafiri de pânză aplicaţi pe deasupra.

Când privesc această poză e ca şi cum amintirile din copilărie plutesc din nou în jurul meu: trandafirii bunicii şi dragostea ei pentru flori, faptul că la sfârşit de ianuarie scotea din grădină bulbi de ghiocei pe care îi planta în ghivece în casă pentru a înflori timpuriu (îi duceam în dar învăţătoarei după vacanţa de iarnă), apoi felul în care aşeza delicat în glastră ramuri înflorite când culorile primăverii îmbrăcau grădina noastră, precum şi toate florile pe care le cosea sau le tricota pentru hăinuţele mele.

În amintirea vremurilor de odinioară am scris un haiku să se potrivească cu fotografia bunicii şi momentele petrecute împreună.

plouă linişitit –
poza bunicii cade
dintre file negre

2 comentarii:

  1. Foarte bun haiku, ai reusit sa condensezi perfect povestea si trairile. Eu nu am amintiri cu bunicii, nu prea au petrecut timp cu mine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mulţumesc mult Ana pentru toate trei comentariile tale...mi-ai făcut o mare bucurie...plouă, e urât şi eu sunt imobilizată la pat de trei luni...am o rană la picior, a doua din decembrie...cu drag, Cristina

      Ștergere

Cu sinceritate cred că...

Postare prezentată

Ultima parte – CONCLUZII - enumerare

Concluzii, partea 1 Azi, 12.12.2020, încep să scriu ultima parte a acestui blog despre viața mea. Iar au intrat în mintea mea cineva în li...